Boeken drukken overig

Wire-o afwerking

Als het gaat om de mogelijkheden op het gebied van afwerken van een boek of gelijkaardig product dan zijn er naast de hoofdstromen hard- en softcover nog tal van andere smaken mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan deze mogelijkheden;

 • Wire-o, ook wel ‘spiraalbinding’ genoemd. Veel toegepast bij agenda’s, kalenders, notitieboeken en schetsboeken.

 • Kartonnen boeken. De onbuigzame pagina’s, vaak met ronde hoeken lenen zich goed voor kinderboeken.

Kartonnen Kinderboek
 • Flexicover/integraalband. Technisch gezien lijkt dit veel op hoe een hardcover afgewerkt wordt, alleen verwerken we dan geen onbuigzaam bordkarton in het omslag, maar lichter materiaal waardoor het omslag toch flexibel blijft en ook iets groter is dan het binnenwerk boekblok. Vaak i.c.m. ronde hoeken en/of een ronde rug toegepast op agenda’s, wandelgidsjes en notitieboekjes.

Integraal Binding
 • Open rug afwerking. Bij deze vorm van afwerken wordt de rug van het omslag afgesneden voordat deze om het binnenwerk boekblok bevestigd wordt. Zodoende ontstaat er een los voor- en achterplat van het omslag en blijven de rugvouwen van de katerns, het (gekleurde) naaigaren en de lijm zichtbaar aan de buitenzijde van de rug. Past mooi bij o.a. jaarverslagen en creatieve producties.

Open rug afwerking
 • Losbladig. Hierbij bestaat het binnenwerk uit losse velletjes v.z.v. boorgaatjes, ingevoegd in een ringband/ordner. Voordelen van deze vorm van afwerking zijn dat de inhoud heel goed en makkelijk open blijft liggen (denk aan muziektoepassingen) en de inhoud eenvoudig uit te breiden of te actualiseren is.

Ringband ordner losbladig

Dan zijn er aanvullend nog veel opties om een boek mee te veredelen met verschillende technieken. Onderstaand een greep uit wat mogelijkheden, hoewel we ons realiseren dat er nog veel meer mogelijkheden zijn op het vlak van veredelen.

Een hardcover omslag kan voorzien worden van verschillende materialen zoals (kunst-)leer, foam verdikking en linnen. En op die materialen kan dan weer een extra veredeling toegepast worden, zoals een preeg en/of foliedruk.

Linnen omslag met foliedruk Goud foliedruk linnen hardcover Goud foliedruk op laminaat hardcover

Goud- of zilver op snee kennen de meeste mensen van Bijbels, psalmen- en/of gezangenboekjes. Toch passen ontwerpers en uitgeverijen deze vorm van veredeling ook toe op exclusieve uitgaven. Hoewel deze vorm van veredelen niet goedkoop is, staat daartegenover dat men voor een op deze manier afgewerkte uitgave bereid is meer te betalen.

Traditioneel brengen we deze veredeling aan met een dunne folie. Maar het is ook mogelijk om dit met een zeer fijn vernevelde inkt op te spuiten, vergelijkbaar met paint brush. In het laatste geval is er veel keuze uit kleuren, waaronder fluorescerende kleuren.

Goud op snee zilver op snee

Sluitelastieken worden vaak toegepast op agenda's, notitieboeken en journals. Bij een hardcover plakken we de twee uiteinden onder de schutbladen, bij softcover uitvoeringen monteren we de twee uiteinden met klinknagels of holnieten.

Sluitelastiek

Een stofomslag is een flexibele extra omslag die los omgelegd wordt om het omslag van een boek. Als zo'n stofomslag niet het formaat van de volle hoogte van het boek heeft noemen we zo'n 'wikkel' een buikbandje. Onderstaand is er een voorbeeld van. Dit buikbandje is tevens voorzien van goed foliedruk. En ter bescherming van het boek is dit exemplaar per stuk in krimpfolie verpakt. Deze wijze van verpakken voorkomt ook dat men de boeken in de winkel inkijkt, ter voorkoming van vervuiling of beschadiging.

Buikbandje per stuk in folie

Verkoopbevorderend werkt een attentie sticker. Marketeers zijn het erover eens dat zo'n sticker de aandacht trekt en een bijdrage levert aan de beslissing om een boek te kopen.

Overige drukwerkmethoden Quality Dots

En zo zijn er nog veel meer mogelijkheden, teveel om hier op te noemen. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken en u zult merken dat we kunnen aansluiten bij uw wensen.

 • Quality Dots B.V.
 • Kobalt 16A
  3894 DC Zeewolde
 • IBAN NL74RABO0117022918
 • KvK 52602028
 • BTW 850516961B01